آدرس:

کیلومتر6 جاده قدیم کرج، نرسیده به خیابان خلیج، پلاک 694

یاتاقان های مغناطیسی

یاتاقان های مغناطیسی

با توجه به پیشرفت زندگی بشر در سال های اخیر، انسان ها نیازمند استفاده از انواع ماشین ها هستند. در اکثر موارد در هر کدام از ماشین ها قطعات متحرک کوچک و بزرگی وجود دارند که عملکرد آن ها را بهبود میدهند. در صورت تحرک، این قطعات متحرک دچار اصطکاک میشوند و این اصطکاک موجب هدر رفتن انرژی و آسیب دیدن قطعات متحرک میشوند. (یاتاقان های مغناطیسی)

برای کاهش اصطکاک میان این قطعات و همچنین بهبود عملکرد آن ها از قطعاتی به اسم یاتاقان استفاده میکنند. به طور کلی هر تکیه گاهی که باعث آسان تر شدن حرکت و کاهش اصطکاک شود یاتاقان گفته میشود. یاتاقان ها ذارای انواع مختلفی هستند که بر اساس نوع حرکت و ساختار آن ها دسته بندی میشوند.

تعریف یاتاقان

همانطور که ذکر شد از یاتاقان برای کاهش اصطکاک میان قطعات متحرک و همچنین جلوگیری از هدر رفت انرژی استفاده میشود. به عبارت دیگر، یاتاقان وسیله ای است که سایر قطعات را مقید میکند که در جهت های خاصی نسبت به هم حرکت کنند. یاتاقان های لغزشی دارای ساختاری ساده تر نسبت به سایر یاتاقان ها دارد.این نوع یاتاقان از دو حلقه داخل هم تشکیل شده است که یکی از حلقه ها به جسم متحرک و دیگری به تکیه گاه متصل شده است. برای کاهش اصطکاک میان حلقه ها از یک لایه نازک روان ساز استفاده میشود که با جذب گرمای قطعات باعث خنک شدن آن ها میشود.

یاتاقان مغناطیسی، یاتاقان چیست؟ مزایای یاتاقان مغناطیسی

بلبرینگ چیست؟

دسته دیگری از یاتاقان ها، یاتاقان های غلتشی هستند که به آن ها بلبرینگ نیز گفته میشود. معمولا منظور از یاتاقان همان یاتاقان های لغزشی هستند. ساختار بلبرینگ به نحوی است که تعدادی گوی فلزی در میان دو صفحه متحرک قرار میگیرند و برای حرکت صفحات به جای آنکه بر روی یکدیگر بلغزند با غلتش گوی ها به حرکت در می آیند. همانطور که مشخص است لغزیدن اجسام بر روی یکدیگر سخت تر از غلتیدن آن ها بر روی یکدیگر است.

مزایای استفاده از بلبرینگ‌ها

یکی از ویژگی های اصلی و بارز بلبرینگ ها اصطکاک ناچیز و حرکت روان آن ها است، بنابراین بلبرینگ ها نیاز کمتری به روان ساز خواهند داشت.از دیگر مزایای آن ها میتوان به این موضوع اشاره نمود که بلبرینگ ها به مراقب زیادی احتیاج نداشته و ابعاد کوچکتری نسبت به یاتاقان های لغزشی مشابه خود دارند. همچنین از آن ها زمانی استفاده میشود که فشار و بار کمتری به محور متحرک وارد میشود.

یاتاقان مغناطیسی، یاتاقان چیست؟ مزایای یاتاقان مغناطیسی

معایب استفاده از بلبرینگ‌ها

اگر میزان روان کننده کمتر و یا بیش از حد نیاز باشد موجب آسیب دیدن بلبرینگ میشود. همچنین بلبرینگ ها قطعات بسیار حساسی هستند که هنگام مونتاژ آن ها می بایستی دقت لازم را داشته باشیم تا موجب خرابی آن ها نشود. از آنجایی که گوی ها با یکدیگر در تماس هستند پس از مدتی همه آن ها تحت تنش های زیاد دچار عارضه و نقص ناشی از خستگی میشوند.

یاتاقان های مغناطیسی

کاهش اصطکاک در این نوع یاتاقان ها به این صورت است که اجزای مختلف دستگاه به وسیله یک میدان مغناطیسی از یک دیگر جدا نگه داشته میشوند، بنابراین مصرف انرژی در یاتاقان های مغناطیسی بسیار بالا است. نکته مثبت در رابطه با این نوع یاتاقان ها عدم نیاز به مراقبت و نگهداری خاص می باشد و همچنین این نوع یاتاقان ها همانند یاتاقان های لغزشی دارای سرعت بالا و طول عمر زیادی هستند.

استفاده از این یاتاقان ها عملیات روانکاری را حذف نموده اند که این موضوع باعث کاهش آلودگی محیط سیستم میشود. این یاتاقان ها در مقایسه با سایر یاتاقان ها محدودیت سرعت ندارند و میتوانند سرعت های بالا را نیز پشتیبانی نمایند.

یاتاقان مغناطیسی، یاتاقان چیست؟

انواع سیستم های یاتاقان های مغناطیسی

یاتاقان های مغناطیسی را می توان به دو نوع فعال و منفعل (غیر فعال) تقسیم بندی کرد:

  • یاتاقان های مغناطیسی فعال:

اکثر بلبرینگ های مغناطیسی ساخته شده از این نوع هستند. در این نوع باتاقان ها یک کنترلر برای تشخیص موقعیت میله وجود دارد که این اطلاعات را برای سیستم مدیریت ارسال میکند. این موقعیت براساس پاسخی که از سیستم دریافت میشود، توسط جریان های تقویت کننده ها به سمت فعال کننده منتقل می شود. فعال کننده ها جریان های دریافتی را به انرژی مغناطیسی تبدیل می کنند و با تنظیم چرخش و موقعیت، مخل میله را تنظیم میکنند.

یاتاقان های منفعل:

در این نوع یاتاقان ها هیچ مدیریت یا کنترلر فعالی برای کار کردن آن ها وجود ندارد. عملکرد این نوع یاتاقان ها شباهت بسیار زیادی به بلبرینگ های مکانیکی دارد. 

مزایای یاتاقان های مغناطیسی 

  • مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادی
  • عدم وجود اصطکاک
  • مصرف انرژی پایین
  • عملکرد مناسب در دماهای زیاد
  • عدم نیاز به پمپ، بست، فیلتر، لوله‌کشی، کولر یا مخزن
  • سازگار با محیط زیست

لینک های متبط:

یاتاقان های بلبرینگی در چه صنایعی کاربرد دارد؟

آشنایی با انواع یاتاقان های صنعتی با برندهای معتبر

یاتاقان های شعاعی

تفاوت یاتاقان و بلبرینگ

نحوه روانکاری یاتاقان ها

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.